Sähkösopimus kerrostaloon

Kerrostaloasuminen tarjoaa lukuisia etuja, mutta silti se tuo mukanaan omat haasteensa, erityisesti sähkönkulutuksen osalta. Sähkönkulutus kerrostaloissa voi vaihdella huomattavasti riippuen asunnon koosta ja asukkaiden käyttötottumuksista. Siksi on äärimmäisen tärkeää kilpailuttaa ja vertailla sähkösopimuksia huolellisesti, jotta löytää parhaan mahdollisen vaihtoehdon omiin tarpeisiin ja budjettiin sopivaksi.

Tässä kattavassa artikkelissa käymme läpi kaikki vaiheet ja tekijät, jotka auttavat sinua valitsemaan sopivan
sähkösopimuksen juuri sinun kerrostaloasuntoosi. Perehdymme myös erilaisiin sähkönsäästövinkkeihin ja esittelemme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen sähkösopimuksiin kerrostaloasunnoissa.

vertaaensin
 • Kilpailuta monta sopimusta yhdellä kertaa

Miten löytää paras sähkösopimus kerrostaloon?

Parhaan sähkösopimuksen löytäminen voi tuntua haastavalta, mutta seuraamalla muutamaa yksinkertaista vaihetta voit helpottaa prosessia huomattavasti. Seuraa alla olevia vaiheita, jotta löydät juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen.

Vaihe 1: Selvitä oma sähkönkulutuksesi

 • Tarkista viimeisimmät sähkölaskusi.
 • Selvitä kuinka paljon sähköä kulutat vuodessa ja mitä se maksaa.

Vaihe 2: Vertaile sähkösopimuksia

 • Käytä sähkövertailusivustoja (esim. Vertaaensin).
 • Syötä koko vuoden sähkönkulutuksesi sivulle
 • Vertaa voisitko säästää verrattuna nykyiseen sähkösopimukseesi.

Sähkövertailusivustot keräävät eri yhtiöiden tarjoukset yhteen paikkaan, mikä helpottaa sopimusten vertailua. Kiinnitä huomiota perusmaksuihin, energian hintaan, sopimuksen kestoon ja ehtoihin sekä mahdollisiin lisäpalveluihin.

Vaihe 3: Solmi uusi sähkösopimus

 • Solmi uusi sähkösopimus.
 • Lue sopimusehdot huolellisesti ennen allekirjoittamista.

Miksi sähkösopimuksen kilpailuttaminen kerrostaloon on tärkeää?

Kilpailuttaminen antaa mahdollisuuden valita sopimuksen, joka vastaa parhaiten kerrostaloasujan tarpeita. Sähkönkulutus voi vaihdella huomattavasti esimerkiksi asunnon koon ja lämmitysmuodon mukaan. Kilpailuttamalla voit vertailla eri sopimustyyppejä, kuten määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, ja löytää itsellesi sopivimman.

Monet sähköyhtiöt tarjoavat lisäpalveluita, kuten vihreää sähköä ja vinkkejä sähkön säästöön, joten voit valita arvojasi tukevan sopimuksen. Säännöllinen kilpailuttaminen on välttämätöntä, koska sähkösopimusten ehdot ja hinnat muuttuvat markkinatilanteen mukaan. Energian hinnat voivat vaihdella useiden tekijöiden, kuten kysynnän, tarjonnan ja tuotantokustannusten perusteella.

Kilpailuttamalla sopimuksesi esimerkiksi kerran vuodessa varmistat, että hyödynnät aina parhaat tarjoukset. Säännöllinen kilpailuttaminen auttaa pysymään ajan tasalla markkinoiden muutoksista ja varmistaa, että saat aina parhaan mahdollisen hinnan ja ehdot. Muista siis kilpailuttaa sähkösopimuksesi säännöllisesti, jotta voit hyödyntää parhaat tarjoukset ja maksaa sähköstä juuri sen, mitä tarvitset!

10 säästövinkkiä kerrostaloon

Sähkönkulutuksen vähentäminen on hyödyllistä sekä ympäristölle että lompakolle. Alla on muutamia yksinkertaisia mutta tehokkaita vinkkejä, joilla voit säästää sähköä kotona.

 1. Vaihda energiatehokkaisiin lamppuihin Käytä LED-lamppuja tai energiansäästölamppuja perinteisten hehkulamppujen sijaan. Ne kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät pidempään.
 2. Järkevä valojen käyttö Valoja ei kannata pitää päällä turhaan. Voit vaikuttaa sähkölaskuusi myös siten, että sijoitat valaisimet vain tarpeellisiin paikkoihin. Tällöin et välttämättä tarvitse niin useita valaisimia.
 3. Käytä kodinkoneita fiksusti Käytä pyykinpesukonetta ja astianpesukonetta täysinä, ja valitse energiansäästöohjelmat aina kun mahdollista. Vältä kuivausrummun käyttöä ja kuivaa pyykit telineellä.
 4. Veden kulutus Pitkät suihkut kuluttavat sähköä enemmän kuin pikasuihkut. Säännöllinen kylpeminen näkyy varmasti kuluttajan lompakossa hyvinkin pian!
 5. Optimoi lämmitys Säädä huonelämpötila maltilliseksi. Jokainen ylimääräinen aste lisää lämmityskuluja merkittävästi. Hyvä sisälämpötila on noin 20-22 astetta.
 6. Vältä turhaa lämmönhukkaa Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet ja korjauta mahdolliset vuodot. Vedonesto parantaa asumismukavuutta ja vähentää lämmitystarvetta.
 7. Käytä verhoja ja sälekaihtimia oikein Talvella pidä verhot ja sälekaihtimet auki päivän aikana auringonvalon ja lämmön hyödyntämiseksi. Illalla sulje ne pitämään lämpö sisällä. Kesällä toimi päinvastoin!
 8. Vältä sähköpattereiden käyttöä Jos mahdollista, vältä sähköpattereiden käyttöä lämmitykseen. Ne kuluttavat paljon sähköä ja voivat nostaa sähkölaskua huomattavasti.
 9. Sammuta koneet Televisio ja tietokone kuluttavat sähköä myös silloin, kun ne ovat lepotilassa. Muista sammuttaa laitteet kokonaan, kun niitä ei käytetä.
 10. Seuraa omaa sähkönkulutusta Seuraa säännöllisesti sähkönkulutusta ja etsi mahdollisuuksia säästöihin. Monet sähköyhtiöt tarjoavat kulutusseurantapalveluja, jotka auttavat sinua näkemään, missä ja milloin sähköä kuluu eniten.

Mikä sopimus kerrostalo yksiöön, kaksioon tai kolmioon?

Yksiön, kaksion ja kolmion sähkösopimusta valitessa on tärkeää ottaa huomioon asunnon koko ja sähkönkulutuksen erityispiirteet.

Yksiö: Yksiössä sähkönkulutus on yleensä alhaisempaa, ellei käytössä ole saunaa tai sähkökäyttöistä lattialämmitystä. Tästä syystä toistaiseksi voimassa pörssisähkösopimus voi olla hyvä valinta, sillä se tarjoaa joustavuutta ilman pitkää sitoutumista. Kulutuksen ollessa vähäistä myös sähkön hinnan vaihtelut eivät vaikuta merkittävästi laskuun.

Kaksio ja kolmio: Kaksiossa ja kolmiossa sähkönkulutus on yleensä hieman suurempaa kuin yksiössä. Näissä asunnoissa voi olla fiksua valita määräaikainen sopimus, jossa sähkön hinnan saa lukittua ja kulut ennakoitua paremmin. Tämä sopimusmuoto tarjoaa vakautta ja helpottaa budjetointia, mikä on hyödyllistä suuremmissa asunnoissa. Jos et kuitenkaan halua sitoutua pitkään sopimukseen, toistaiseksi voimassa oleva sopimus tarjoaa tarvittavaa joustavuutta.

Paljonko kerrostaloasunnon kulutus yleensä on?

Kerrostaloasunnon sähkönkulutus vaihtelee asunnon koon ja asukkaiden määrän mukaan. Alla on arvioita sähkönkulutuksesta per vuosi eri kokoisissa kerrostaloasunnoissa ilman lattialämmitystä:

 • Yksiö, 30 m², 1 hlö: noin 1000 kWh
 • Kaksio, 40 m², 2 hlö: noin 2000 kWh
 • Kolmio, 60 m², 3 hlö: noin 3000 kWh
 • Neliö, 80 m², 4 hlö: noin 4000 kWh

Nämä arviot antavat yleiskuvan siitä, kuinka paljon sähköä kuluu eri kokoisissa asunnoissa. Tarkka kulutus voi kuitenkin vaihdella asukkaiden elämäntapojen, sähkölaitteiden käytön ja muiden tekijöiden mukaan.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja energiansäästötoimenpiteet ovat avainasemassa kerrostaloasumisen taloudellisen ja ekologisen kestävyyden kannalta. Säännöllinen kilpailuttaminen ja energiatehokkaat käytännöt voivat tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskuihin ja samalla edistää kestävämpää elämäntapaa.

Huolellinen sopimuksen valinta sekä aktiivinen panostaminen energiansäästöön ovat ratkaisevia tekijöitä, jotka voivat parantaa asumisen mukavuutta ja vähentää ympäristövaikutuksia. Kerrostaloasujien kannattaa siis hyödyntää nämä vinkit ja ohjeet optimoidakseen sähkönkulutuksensa ja valitakseen itselleen parhaan mahdollisen sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Miten voin selvittää oman sähkönkulutukseni kerrostalossa?

Voit selvittää oman sähkönkulutuksesi tarkistamalla viimeisimmät sähkölaskusi, joista löydät kuukausittaisen ja vuosittaisen kulutuksesi kilowattitunneissa (kWh). Lisäksi voit käyttää sähköyhtiöiden tarjoamia verkkopalveluita ja kulutuslaskureita, jotka auttavat seuraamaan kulutusta reaaliaikaisesti ja yksityiskohtaisesti. Tarvittaessa voit myös ottaa yhteyttä sähköyhtiösi asiakaspalveluun.

Mitä tarkistaa ennen sähkösopimuksen solmimista?

Ennen sähkösopimuksen solmimista varmista, että ymmärrät sopimuksen ehdot ja velvoitteet, tarkista hinnat ja mahdolliset lisämaksut sekä tiedä sopimuskausi ja irtisanomisehdot.

Mitä tietoja tarvitaan tarjouspyyntöön?

Ilmoita arvioitu vuosikulutuksesi kilowattitunneissa (kWh) ja nykyisen sähkösopimuksesi tyyppi sekä päättymispäivä. Jos sinulla on erityistoiveita, kuten vihreä sähkö, mainitse ne tarjouspyynnössä.

Mitä eroa on määräaikaisella ja toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimuksella?

Määräaikaisessa sähkösopimuksessa hinnat ja ehdot ovat kiinteät tietyn ajanjakson ajan, eikä sopimusta voi irtisanoa ilman erillistä maksua. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on joustavampi, sillä sen voi irtisanoa milloin tahansa, mutta hinnat voivat vaihdella markkinatilanteen mukaan.

Kuinka usein sähkösopimus tulisi kilpailuttaa kerrostalossa?

Sähkösopimus tulisi kilpailuttaa kerran vuodessa tai aina, kun nykyinen sopimuskausi päättyy. Tämä varmistaa, että hyödynnät parhaat tarjoukset ja pysyt ajan tasalla markkinahintojen muutoksista.

Voinko vaihtaa sähköyhtiötä kesken sopimuskauden kerrostalossa?

Useimmissa tapauksissa voit vaihtaa sähköyhtiötä kesken sopimuskauden, mutta tämä voi
aiheuttaa lisäkustannuksia tai muita ehtoja riippuen sopimuksen ehdoista. On suositeltavaa
tarkistaa sopimuksen irtisanomisehdot ennen vaihtoa.