Sähkösopimus rivitaloon

Rivitalossa asuminen tarjoaa monia etuja, mutta tuo mukanaan myös omat haasteensa, erityisesti sähkönkulutuksen osalta. Sähkönkulutus rivitalossa voi olla maltillisempaa kuin omakotitalossa, mutta silti merkittävästi suurempaa kuin kerrostalossa. Tämän vuoksi on tärkeää kilpailuttaa ja vertailla sähkösopimuksia huolellisesti, jotta löydät parhaan mahdollisen vaihtoehdon, joka sopii omiin tarpeisiisi ja budjettiisi. Tässä kattavassa oppaassa käymme läpi kaikki vaiheet ja tekijät, jotka auttavat sinua kilpailuttamaan rivitalon sähkösopimuksen helposti ja tehokkaasti.

vertaaensin
 • Kilpailuta monta sopimusta yhdellä kertaa

Miten valita paras sähkösopimus rivitaloon?

Parhaan sähkösopimuksen valitseminen rivitaloon voi tuntua monimutkaiselta, mutta muutaman yksinkertaisen vaiheen avulla voit löytää sopimuksen, joka sopii parhaiten tarpeisiisi ja budjettiisi. Tässä ovat keskeiset askeleet prosessin helpottamiseksi.

 1. Selvitä oma sähkönkulutuksesi Tarkista viimeisimmät sähkölaskusi ja laske keskimääräinen kuukausikulutuksesi. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, kuinka paljon sähköä kulutat ja millainen sopimus sopii parhaiten kulutustottumuksiisi.
 2. Vertaile sähkösopimuksia Käytä sähkövertailusivustoja (esim. Vertaaensin) löytääksesi eri yhtiöiden tarjoukset yhdessä paikassa. Vertaa perusmaksuja, energian hintaa (c/kWh) ja sopimuksen kestoa (määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva.
 3. Solmi uusi sähkösopimus Kun olet löytänyt parhaan tarjouksen, solmi uusi sähkösopimus helposti sähköyhtiön verkkosivujen kautta tai kilpailutuspalvelussa. Muista lukea sopimusehdot huolellisesti ennen allekirjoittamista varmistaaksesi, että ymmärrät kaikki ehdot.

Säästövinkit rivitaloon

Rivitaloasumisessa sähkön- ja energiansäästö ovat tärkeitä sekä kustannusten hallinnan että ympäristön kannalta. Noudattamalla muutamia yksinkertaisia säästövinkkejä voit merkittävästi vähentää sähkölaskujasi ja parantaa kodin energiatehokkuutta.

 1. Hyödynnä luonnonvaloa: Avaa verhot ja hyödynnä päivänvaloa mahdollisimman paljon vähentääksesi tarvetta keinotekoiselle valaistukselle.
 2. Vaihda energiatehokkaisiin valaisimiin: Korvaa vanhat hehkulamput ja energiasyöpöt valaisimet LED-lampuilla, jotka kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät pidempään.
 3. Säädä lämpötilaa viisaasti: Pidä huonelämpötila kohtuullisena ja harkitse lämpötilan laskemista yhdellä asteella, mikä voi tuoda merkittävää säästöä lämmityskuluissa.
 4. Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteistä: Varmista, että ikkunat ja ovet sulkeutuvat kunnolla ja että niiden tiivisteet ovat ehjät, jotta vältetään lämpöhukan syntymistä.
 5. Käytä kodinkoneita tehokkaasti: Täytä pesukoneet ja astianpesukoneet täyteen ennen käynnistämistä ja käytä energiatehokkaita pesuohjelmia, jotka kuluttavat vähemmän sähköä ja vettä.
 6. Harkitse ilmalämpöpumpun asentamista: Ilmalämpöpumppu voi toimia tehokkaana lisälämmityslaitteena, joka säästää energiaa ja vähentää lämmityskustannuksia.

Olisiko kiinteähintainen tai pörssisähkö hyvä valinta rivitaloon?

Kun valitaan sähkösopimusta rivitaloon, on tärkeää harkita, sopiiko paremmin pörssisähkö vai kiinteä sähkösopimus. Pörssisähkö seuraa sähkömarkkinoiden hintavaihteluita, mikä voi tuoda säästöjä, jos sähkön kulutusta pystyy ajoittamaan edullisimmille tunneille. Tämä sopii erityisesti silloin, kun sähkönkulutus on joustavaa ja alhaisia hintoja voidaan hyödyntää esimerkiksi yöllä tai viikonloppuisin.

Toisaalta, kiinteä sähkösopimus tarjoaa ennustettavuutta ja hintavakautta, sillä sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Tämä voi olla turvallinen valinta niille, jotka haluavat välttää yllättäviä kustannusvaihteluita ja arvostavat budjetoinnin helppoutta. Rivitaloasujan on hyvä pohtia omaa kulutuskäyttäytymistään ja mukautumiskykyään, jotta löytää parhaan ratkaisun omaan tarpeeseensa.

Miksi rivitalon sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa?

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen rivitaloon on tärkeää, koska se voi tuoda merkittäviä säästöjä. Sähkön hinnat vaihtelevat eri sähköyhtiöiden ja sopimustyyppien välillä, joten vertailemalla voit löytää edullisimman vaihtoehdon. Säännöllinen kilpailuttaminen, esimerkiksi kerran vuodessa, varmistaa, että hyödynnät aina parhaat tarjoukset ja vältät yllättävät hintamuutokset.

Monet sähköyhtiöt tarjoavat lisäpalveluita, kuten vihreää sähköä, joten voit valita arvojasi tukevan sopimuksen. Säännöllinen kilpailutus parantaa ymmärrystä markkinatilanteesta ja auttaa tekemään tarvittavat muutokset ajoissa, jolloin vältät ikävät yllätykset sähkölaskussa.

Kuinka paljon rivitalossa yleensä kuluu sähköä?

Sähkönkulutus rivitalossa riippuu monista tekijöistä, kuten asunnon koosta, asukkaiden määrästä ja lämmitystavoista. Alla oleva taulukko antaa karkean arvion sähkölämmitteisen rivitalon vuosittaisesta sähkönkulutuksesta huoneluvun mukaan.

Huoneiden lukumääräArvioitu vuosikulutus (kWh)
2 huonetta10 000 – 12 000 kWh
3 huonetta12 000 – 14 000 kWh
4 huonetta14 000 – 16 000 kWh
5 huonetta16 000 – 18 000 kWh

Ilmalämpöpumpun tai takan käyttö voi merkittävästi vähentää sähkölämmitteisen rivitalon sähkönkulutusta. Ilmalämpöpumppu voi säästää jopa 30-50% lämmityskuluista, ja takan käyttö voi vähentää sähkönkulutusta talvikuukausina.

Mikä lämmitysmuoto on edullisin rivitaloon?

Rivitalon lämmitysmuodon valinta vaikuttaa merkittävästi asumiskustannuksiin ja energiatehokkuuteen. Tässä ovat yleisimmät ja edullisimmat lämmitysmuodot:

 1. Ilmalämpöpumppu
  • Säästää jopa 30-50% lämmityskustannuksista verrattuna suoralla sähkölämmityksellä toimiviin järjestelmiin.
  • Tehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto.
 2. Takka tai varaava leivinuuni
  • Vähentää merkittävästi sähkölämmityksen tarvetta erityisesti talvikuukausina.
  • Tarjoaa miellyttävää lisälämpöä ja vähentää pääasiallisen lämmitysjärjestelmän kuormitusta.
 3. Kaukolämpö
  • Tarjoaa vakaat ja usein alhaisemmat energiakustannukset pitkällä aikavälillä.
  • Edellyttää, että kaukolämpöverkko on saatavilla alueellasi.
 4. Sähkölämmitys
  • Suora sähkölämmitys on helppo asentaa ja käyttää.
  • Voimakkaasti riippuvainen sähkön hinnasta, mikä voi johtaa korkeampiin kustannuksiin.
 5. Öljylämmitys
  • Harvemmin käytetty, mutta voi olla kilpailukykyinen vaihtoehto, erityisesti jos öljyn hinnat ovat matalat.
  • Vaatii tilaa öljysäiliölle ja säännöllistä huoltoa.

Lopullinen valinta riippuu monista tekijöistä, kuten alkuinvestoinneista, energian hinnasta ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jokaisen lämmitysmuodon kustannustehokkuus voi vaihdella, joten on tärkeää harkita kaikki vaihtoehdot huolellisesti.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja energiansäästötoimenpiteet ovat avainasemassa rivitalossa asuvien kotitalouksien taloudellisen ja ekologisen kestävyyden kannalta. Säännöllinen kilpailuttaminen ja energiatehokkaat käytännöt voivat tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskuihin ja samalla edistää kestävämpää elämäntapaa.

Huolellinen sopimuksen valinta sekä aktiivinen panostaminen energiansäästöön ovat ratkaisevia tekijöitä, jotka voivat parantaa asumisen mukavuutta ja vähentää ympäristövaikutuksia. Rivitaloasujien kannattaa siis ottaa käyttöön nämä vinkit ja ohjeet, jotta he voivat optimoida sähkönkulutuksensa ja valita itselleen parhaan mahdollisen sähkösopimuksen.

Usein kysytyt kysymykset

Miten löydän rivitalon sähkönkulutuksen?

Tarkista viimeisimmät sähkölaskusi, joista löydät kuukausittaisen ja vuosittaisen kulutuksesi kilowattitunneissa (kWh). Voit myös käyttää sähköyhtiöiden verkkopalveluita ja kulutuslaskureita saadaksesi tarkempaa tietoa kulutuksestasi.

Mitä minun pitää tietää tarjouspyyntöä varten?

Ilmoita arvioitu vuosikulutuksesi kilowattitunneissa (kWh) ja nykyisen sähkösopimuksesi tyyppi sekä päättymispäivä. Mainitse myös erityistoiveesi, kuten vihreä sähkö, tarjouspyynnössä.

Mitkä asiat kannattaa muistaa ennen sopimuksen solmimista?

Varmista, että ymmärrät sopimuksen ehdot ja velvoitteet. Tarkista hinnat ja maksut sekä mahdolliset lisämaksut. Tiedä sopimuksen kesto ja irtisanomisehdot.

Kannattaako ottaa määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus?

Määräaikainen sopimus tarjoaa kiinteän hinnan ja ennustettavuutta sopimuskauden ajaksi, mutta sitä ei voi irtisanoa ilman lisäkuluja. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on joustavampi ja sen voi irtisanoa lyhyellä varoitusajalla, mutta hinnat voivat vaihdella markkinatilanteen mukaan.

Kannattaako rivitalon sähkösopimus kilpailuttaa joka vuosi?

Kyllä, sähkösopimus on hyvä kilpailuttaa säännöllisesti, esimerkiksi vuosittain. Tämä varmistaa, että hyödynnät aina markkinoiden parhaat tarjoukset ja voit säästää rahaa sähkölaskuissasi.

Voiko rivitalon määräaikaisen sähkösopimuksen purkaa?

Useimmissa tapauksissa määräaikaisen sähkösopimuksen purkaminen kesken kauden voi aiheuttaa lisäkustannuksia. On tärkeää tarkistaa sopimuksen irtisanomisehdot ennen purkamista.