Vihreä sähkö

Energiantuotanto on merkittävässä murroksessa maailmanlaajuisesti, ja yhä useammat kuluttajat ja yritykset siirtyvät käyttämään vihreää sähköä. Vihreä sähkö, joka tuotetaan uusiutuvista energialähteistä, kuten tuulesta, auringosta ja vedestä, ei pelkästään vähennä ympäristövaikutuksia, vaan tarjoaa myös mahdollisuuden säästää pitkällä aikavälillä.

Tässä artikkelissa tarkastellaan vihreän sähkön monia etuja, sen tuotantotapoja ja käytännön keinoja vihreään sähköön siirtymiseksi. Sukellamme myös siihen, miten vihreä sähkö vaikuttaa hiilijalanjälkeen, ja miksi se on kestävä valinta tulevaisuuden energiatarpeisiin. Olipa kyseessä sitten hintojen kilpailuttaminen tai sertifikaattien ymmärtäminen, saat tästä artikkelista kattavan tietopaketin vihreän sähkön hyödyntämisestä.

vertaaensin
  • Kilpailuta monta sopimusta yhdellä kertaa

Mitä vihreä sähkö on?

Vihreä sähkö on sähköä, joka tuotetaan ympäristöystävällisistä ja uusiutuvista energialähteistä. Näihin lähteisiin kuuluvat muun muassa tuulivoima, aurinkovoima, vesivoima ja biopolttoaineet. Toisin kuin fossiilisia polttoaineita käyttävä sähköntuotanto, vihreä sähkö ei lisää ilmakehään hiilidioksidia tai muita haitallisia päästöjä, mikä tekee siitä kestävän valinnan ilmastonmuutoksen torjunnassa. Vihreän sähkön käyttö auttaa vähentämään riippuvuutta uusiutumattomista energialähteistä ja edistää energian omavaraisuutta.

Miten vihreää sähköä tuotetaan?

Vihreän sähkön tuotanto perustuu uusiutuviin energialähteisiin, jotka ovat kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä kuin perinteiset fossiiliset polttoaineet. Suomessa on käytössä useita eri menetelmiä vihreän sähkön tuottamiseen, joista jokainen hyödyntää luonnon omia prosesseja energian tuottamiseen.

  • Tuulivoima: Tuulivoimalat hyödyntävät tuulen liike-energiaa pyörittämällä turbiineja, jotka tuottavat sähköä.
  • Aurinkovoima: Aurinkopaneelit muuntavat auringon säteilyn sähköksi valosähköisen ilmiön avulla.
  • Vesivoima: Vesivoimalaitokset käyttävät virtaavan veden liike-energiaa pyörittämään generaattoreita, jotka tuottavat sähköä.
  • Bioenergia: Bioenergian tuotannossa poltetaan orgaanista materiaalia, kuten puuta, maatalousjätettä ja biojätettä, tuottaen sähköä ja lämpöä.
  • Geoterminen energia: Maaperän lämpöä hyödynnetään tuottamalla sähköä ja lämpöä geotermisillä voimaloilla, vaikka tämä tuotantomuoto on Suomessa vielä harvinaisempi.

Nämä tuotantotavat ovat keskeisiä vihreän energian tarjonnan lisäämisessä ja auttavat vähentämään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista sekä pienentämään hiilijalanjälkeä.

Voiko vihreä sähkö olla halvin vaihtoehto?

Kyllä, vihreä sähkö voi olla halvin vaihtoehto tietyissä olosuhteissa. Vihreän sähkön kustannukset ovat laskeneet merkittävästi viime vuosina teknologian kehityksen ja skaalautuvien tuotantotapojen ansiosta. Esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoiman tuotantokustannukset ovat usein kilpailukykyisiä tai jopa alhaisempia kuin perinteisten fossiilisten polttoaineiden.

Miksi kannattaisi valita vihreää sähköä?

Vihreän sähkön valitseminen on ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä se tuotetaan uusiutuvista energialähteistä, kuten tuuli-, aurinko- ja vesivoimasta, jotka eivät tuota hiilidioksidipäästöjä tai muita haitallisia saasteita. Tämä vähentää ilmastonmuutosta ja parantaa ilmanlaatua.

Taloudellisesti vihreä sähkö voi tuoda säästöjä pitkällä aikavälillä. Vaikka alkuinvestoinnit voivat olla korkeammat, matalat käyttökustannukset ja uusiutuvien energialähteiden teknologian kehittyminen ovat tehneet siitä kilpailukykyisen vaihtoehdon. Lisäksi vihreän sähkön käyttö edistää kestävää kehitystä ja parantaa energiavarmuutta, vähentäen riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Kilpailuttaminen on paras tapa löytää edullinen vihersähkö

Kilpailuttamalla eri sähköyhtiöiden tarjouksia voit löytää edullisimman vihreän sähkösopimuksen. Sähkömarkkinat ovat dynaamiset, ja hinnat voivat vaihdella merkittävästi eri tarjoajien ja sopimustyyppien välillä. Kilpailutuspalvelut ja vertailusivustot auttavat sinua vertailemaan eri vaihtoehtoja helposti, jolloin voit valita sopimuksen, joka parhaiten vastaa tarpeitasi ja budjettiasi. Kilpailuttamalla varmistat myös, että saat parhaan mahdollisen hinnan ympäristöystävällisestä sähköstä.

Miten vaihdan sähkösopimukseni vihreään sähköön?

Vihreään sähköön siirtyminen on helppoa ja nopeaa. Ensiksi, kilpailuta eri sähköyhtiöiden vihreän sähkön sopimukset käyttämällä sähkövertailusivustoja (esim. Vertaaensin). Kun olet löytänyt sopivan tarjouksen, voit tehdä uuden sähkösopimuksen suoraan valitsemasi sähköyhtiön verkkosivuilta tai asiakaspalvelun kautta. Uusi sähköyhtiö hoitaa vanhan sopimuksesi irtisanomisen, ja sinulle ei aiheudu katkosta sähkön toimituksessa. Näin voit helposti vaihtaa sähkösopimuksesi ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon.

Mitä sertifikaatteja vihreälle sähkölle on olemassa?

Vihreän sähkön sertifikaatit takaavat, että sähkö on tuotettu uusiutuvista energialähteistä ja että tuotantoprosessi täyttää tietyt ympäristöstandardit. Suomessa ja Euroopassa yleisesti käytössä olevia sertifikaatteja ovat:

  • Guarantee of Origin (GO): Euroopan laajuinen järjestelmä, joka varmistaa, että sähkö on tuotettu uusiutuvista energialähteistä. Sertifikaatti antaa kuluttajille mahdollisuuden jäljittää sähkön alkuperän.
  • EKOenergia: Kansainvälinen ympäristömerkki, joka myöntää sertifikaatteja uusiutuvista energialähteistä tuotetulle sähkölle. EKOenergia-sertifioidun sähkön tuotannon on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset.
  • TÜV SÜD: Saksalainen sertifiointielin, joka tarjoaa eri luokituksia vihreälle sähkölle varmistaen, että energia on tuotettu uusiutuvista lähteistä ja täyttää korkeat ympäristöstandardit.
  • Nordic Ecolabel (Joutsenmerkki): Pohjoismainen ympäristömerkki, joka sertifioi sähköä, joka on tuotettu kestävästi ja ympäristöystävällisesti. Sertifikaatti kattaa laajan valikoiman ympäristökriteerejä.

Uusiutuva energia on kestävä vaihtoehto

Uusiutuva energia on ympäristöystävällinen ja kestävä vaihtoehto, sillä se hyödyntää ehtymättömiä luonnonvaroja kuten aurinkoa, tuulta ja vettä. Nämä energialähteet eivät tuota merkittäviä hiilidioksidipäästöjä, mikä auttaa torjumaan ilmastonmuutosta. Lisäksi uusiutuvan energian käyttö parantaa energian omavaraisuutta ja vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Tämä voi myös luoda uusia työpaikkoja ja edistää taloudellista kasvua paikallisesti.

Miten vihreä sähkö vaikuttaa hiilijalanjälkeen?

Vihreän sähkön käyttö vähentää merkittävästi hiilijalanjälkeä, koska sen tuotanto ei tuota suuria määriä hiilidioksidia tai muita kasvihuonekaasuja. Uusiutuvat energialähteet, kuten tuuli- ja aurinkovoima, eivät polta fossiilisia polttoaineita, mikä estää hiilidioksidin vapautumisen ilmakehään. Tämä auttaa hidastamaan ilmastonmuutosta ja parantaa ilmanlaatua, vähentäen samalla terveysriskejä.

Miten luonto hyötyy tästä energiantuotantotavasta?

Vihreän sähkön tuotanto vähentää merkittävästi ilmansaasteita ja hiilidioksidipäästöjä, mikä auttaa torjumaan ilmastonmuutosta ja parantamaan ilmanlaatua. Uusiutuvat energialähteet, kuten tuuli- ja aurinkovoima, eivät tuota haitallisia saasteita tai kasvihuonekaasuja, mikä suojelee ekosysteemejä ja vähentää terveysriskejä. Lisäksi vähentynyt riippuvuus fossiilisista polttoaineista pienentää ympäristöriskejä, kuten öljyvuotoja ja kaivosonnettomuuksia, mikä suojelee luonnon monimuotoisuutta ja elinympäristöjä.

Vihreän sähkön osuus Suomen energiamarkkinoilla?

Vihreän sähkön osuus Suomen markkinoilla on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Vuonna 2023 uusiutuvien energialähteiden, kuten tuuli- ja vesivoiman, osuus Suomen sähköntuotannosta oli merkittävä. Tuulivoiman osuus sähköntuotannosta on noussut lähes viidennekseen, ja Suomen sähköntuotannosta noin 90 % on hiilidioksidivapaata, mukaan lukien ydinvoima ja vesivoima​.

Lähteitä: Wartsila.com, Wikipedia ja Reilua Energiaa

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on vihreä sähkö?

Vihreä sähkö on sähköä, joka tuotetaan uusiutuvista energialähteistä, kuten tuuli-, aurinko- ja vesivoimasta. Se on ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Miksi ostaisit vihreää sähköä?

Vihreän sähkön ostaminen tukee uusiutuvien energialähteiden kehitystä ja vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, edistäen samalla kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Miten ostaa vihreää sähköä?

Voit ostaa vihreää sähköä valitsemalla sähköyhtiön, joka tarjoaa uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Sähkösopimuksia voi kilpailuttaa eri palveluissa löytääkseen parhaan tarjouksen.

Onko vihreä sähkö erilaista?

Fyysisesti vihreä sähkö ei eroa muusta sähköstä; ero on sen tuotantotavassa, jossa käytetään ympäristöystävällisiä, uusiutuvia energialähteitä.

Onko vihreä sähkö kalliimpaa?

Vihreän sähkön hinta voi olla hieman korkeampi kuin perinteisen sähkön, mutta hintojen ero on kaventunut ja pitkällä aikavälillä vihreä sähkö voi olla edullisempi vaihtoehto energiakustannusten laskiessa.

Mitä vihreää sähkö tuotetaan eniten Suomessa?

Suomessa eniten tuotettuja vihreän sähkön muotoja ovat tuulivoima ja vesivoima, jotka yhdessä kattavat merkittävän osan uusiutuvasta sähköntuotannosta.

Mikä on paras vihreä sähkösopimus?

Paras vihreä sähkösopimus riippuu kuluttajan tarpeista ja kulutustottumuksista. Kannattaa kilpailuttaa eri sähköyhtiöiden tarjouksia ja huomioida sekä hinta että tarjottavat sertifikaatit.